موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس

آیین اختتامیه سومین دوره دو سالانه انتخاب آثار برتر پژوهشی، دفاع مقدس و مقاومت برگزار شد

اختتامیه سومین دوره دو سالانه انتخاب آثار برتر پژوهشی، دفاع مقدس و مقاومت (جایزه سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی) در موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس ، آیین اختتامیه سومین دوره دو سالانه انتخاب آثار برتر پژوهشی، دفاع مقدس و مقاومت (جایزه سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی) صبح امروز (یکشنبه) با حضور سرلشکر پاسدار «حسین سلامی» فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، سردار سرتیپ بسیجی «بهمن کارگر» رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس، سردار سرتیپ پاسدار «محمدجعفر اسدی» معاون قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء (ص)، سردار سرتیپ پاسدار «علی فضلی» جانشین معاون هماهنگ‌کننده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، امیر سرتیپ «نبی سهرابی» جانشین رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس، سردار سرتیپ «رمضان شریف» رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، «محمداسماعیل کوثری» نماینده مجلس شورای اسلامی و جمعی از مقامات لشکری و کشوری، نویسندگان و هنرمندان و خانواده‌های معظم شهدا، در موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگزار شد.

در ابتدای این مراسم پیام سرلشکر باقری ریاست ستاد کل نیروهای مسلح به این رویداد قرائت شد.

سردار سرتیپ پاسدار «رمضان شریف» رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس در ادامه‌ی این رویداد فرهنگی، طی سخنانی با تاکید به اهمیت مسئله پژوهش در دفاع مقدس و نقش و ضرورت آن به‌عنوان زیربنای فعالیت‌ها و اقدامات مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، اظهار داشت: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس با توجه به پیشینه‌ای که در عرصه تحقیق و پژوهش دفاع مقدس داشته و دارد، با هماهنگی بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس بر آن شد تا با برگزاری جشنواره انتخاب آثار برتر پژوهشی در حوزه دفاع مقدس، ضمن تبیین هر چه بیشتر جایگاه پژوهش، زمینه ایجاد انگیزه مضاعف در پژوهشگران، نویسندگان، مراکز تحقیقاتی و پژوهشی در پرداختن به امر مهم پژوهش را به وجود آورد، همچنین موجبات توجه بیشتر مراکز دانشگاهی و پژوهشکده‌ها در ورود به این موضوع را فراهم سازد.

رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس افزود: متعاقب این تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری، اولین نشست در سال ۱۳۹۸ با جمعی از پژوهشگران برگزار و تبیین لازم در مورد ضرورت پژوهش و چرایی برگزاری جایزه انتخاب آثار برتر پژوهشی صورت گرفت. تصمیم‌گیری برای برگزاری این رخداد فرهنگی، چون در ایام شهادت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی بود لذا به پیشنهاد مسئولین برگزاری، مراسم به نام شهید سلیمانی نام‌گذاری شد.

وی افزود: درباره دوره زمانی برگزاری مراسم نیز، چون پیش‌بینی می‌شد از لحاظ کمی و کیفی آثار پژوهشیِ خیلی زیادی تولید نشده باشد؛ لذا بازه زمانی دوسالانه برای برگزاری مراسم تعریف شد. پس از تصمیمات مزبور، با تشکیل کارگروهی متشکل از اساتید دانشگاه، پژوهشگران شاخص و مسئولین مربوطه، اساسنامه و آیین‌نامه‌های لازم تهیه و سرفصل اصلی مراسم در چند زمینه تعیین شد.

سردار شریف در ادامه افزود: تعیین موضوعات نه گانه نظامی، امنیتی، سیاسی، تاریخی، اجتماعی، حقوقی، فرهنگی، بین‌الملل و اقتصادی به عنوان موضوعات پژوهشی. جمع‌آوری و ارزیابی کتاب‌های پژوهشی در زمینه دفاع مقدس، جمع‌آوری رساله‌های دکتری، جمع‌آوری فصلنامه‌های علمی و پژوهشی، جمع‌آوری اطلاعات لازم درباره مراکز پژوهشی که در زمینه دفاع مقدس فعالیت دارند و شناسایی پژوهشگران فعال از سرفصل‌های اصلی مراسم است.

رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس ادامه داد: متعاقب این اقدامات، اولین دوره دوسالانه جایزه شهید سلیمانی در سال ۱۳۹۹ برگزار شد. در این مراسم میهمان ویژه و سخنران اصلی سرلشکر «محمد باقری» رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران بود و طی سخنان مبسوطی ضرورت پژوهش در حوزه دفاع مقدس و شاخصه‌های اصلی آن را ایراد و همچنین در بیانات خود آسیب‌های موجود در زمینه پژوهش را احصاء و مطالباتی را مطرح کرد.

وی گفت: در دوره اول دوسالانه، ۴۲۰ عنوان کتاب منتشرشده طی سال‌های ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ و ۳۵ عنوان رساله دکتری دفاع شده در سال‌های مورد اشاره جمع‌آوری و در پنج گروه داوری مورد ارزیابی قرار گرفت.

سردار شریف ادامه داد: دومین دوره دوسالانه در سال ۱۴۰۱ با جمع‌آوری و ارزیابی ۴۳۵ عنوان کتاب منتشرشده طی سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ و ۲۰ عنوان رساله دکتری دفاع شده در بازه زمانی دو سال مزبور، جمع‌آوری و مورد ارزیابی قرار گرفت. میهمان ویژه و سخنران دوسالانه دوم، سرلشکر پاسدار «حسین سلامی» فرمانده کل سپاه بود.

وی افزود: سومین دوره دوسالانه با فراخوان ارسال آثار در اسفند سال ۱۴۰۲ و پیگیری آن در نیمه اول سال جاری آغاز شد. ویژگی دوره سوم این است که در این دوره علاوه بر جمع‌آوری کتاب‌ها و رساله‌های دکتری، فراخوان مقاله پژوهشی در چهار محور نقش امام (ره) در دفاع مقدس، نقش مقام معظم رهبری (مدظله) در دفاع مقدس، نقش مردم در دفاع مقدس و سایر موضوعات مرتبط با دفاع مقدس داده شد تا پژوهشگران و نویسندگان علاقه‌مند به موضوع دفاع مقدس و مقاومت بتوانند آثار خود را ارسال کنند.

سردار شریف خاطرنشان کرد: پس از پایان مهلت دریافت آثار، در مجموع ۶۲۰ عنوان کتاب (رشد ۴۳ درصدی نسبت به دوره دوم)، ۳۵ عنوان رساله دکتری، ۴۶ عنوان مقاله پژوهشی، ۲۳ عنوان فصلنامه و مجله تخصصی جمع‌آوری و در هفت گروه داوری نظامی، امنیتی، گروه تاریخی، سیاسی، گروه داوری اجتماعی، اقتصادی، داوری فرهنگی، ادبی، داوری بین‌الملل و مقاومت، مقالات و رساله‌های دکتری و فصلنامه‌ها مورد داوری و ارزیابی قرار گرفت و نتایج ارزیابی‌ها در مراسم اختتامیه، روز پژوهش، با حضور جمعی از پژوهشگران، نویسندگان، ناشرین، مراکز تحقیقاتی و پژوهشی، اصحاب رسانه و … در سالن خلیج‌فارس موزه ملی انقلاب و دفاع مقدس اعلام شد.

رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس ادامه داد: در پایان جا دارد از حمایت‌ها و تلاش‌های بزرگوارانی که موجبات برگزاری هرچه باشکوه‌تر این رویداد فرهنگی را فراهم ساختند، تشکر و قدردانی شود؛ به‌ویژه سردار سرلشکر پاسدار «حسین سلامی» فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که همواره مشوق رویداد‌های فرهنگی و علمی بوده‌ است، سردار سرتیپ بسیجی «بهمن کارگر» رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس، سردار سرتیپ پاسدار «رمضان شریف» رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس و سردار سرتیپ دوم پاسدار «علی‌محمد نائینی» رئیس وقت مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس که سنگ بنای این رخداد فرهنگی، مرهون تلاش‌ها و پیگیری‌های مجدانه ایشان است.

«محسن پرویز» دبیر سومین دوره دوسالانه انتخاب آثار برتر پژوهشی دفاع مقدس و مقاومت، جایزه سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی، نیز در این مراسم طی سخنانی اظهار داشت: در دوره سوم جایزه شهید سلیمانی تعداد کتاب‌های واصله ۴۳ درصد افزایش داشت و پیش‌بینی می‌کینم این تعداد برای دوره بعد افزایش بیشتری داشته باشد.

دبیر جایزه سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی در بخش دیگری از سخنان خود از رشد و استقبال نویسندگان از جایزه جهانی فلسطین خبر داد و تصریح کرد: رشد و استقبال تعداد کتاب‌ها از جایزه ادبی فلسطین که فردا در بغداد برگزار می‌شود نیز مشهود بود که نشان‌دهنده تغییر و تحول در رویکرد نویسندگان به مقاومت در سطح جهان است.

وی از داوری ۶۰۰ کتاب در پنج گروه داوری جایزه خبرداد و گفت: امسال در خلال جایزه فراخوان مقاله هم منتشر شد؛ این رویکرد نگاهمان را نسبت به موضوع دفاع مقدس و مقاومت وسعت می‌دهد. همچنین رساله دکتری و بررسی فصل‌نامه‌های پژوهشی مانند دوره قبل مورد داوری قرار گرفت.

پرویز به تحلیل وضعیت پژوهش دفاع مقدس در دانشگاه‌ها پرداخت و خاطرنشان کرد: ما همچنان در دانشگاه‌ها و مراکز علمی و عمومی دچار خلأ و کمبودی‌های پژوهشی مرتبط با دفاع مقدس و مقاومت هستیم؛ چراکه این فعالیت‌ها صرفاً نظامی و امنیتی نیست؛ بلکه باید ابعاد سیاسی، بین‌المللی، اجتماعی و فرهنگی آن در دانشگاه‌ها مورد بررسی قرار گیرد.

دبیر جایزه سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی در ادامه به ذکر خاطراتی از حضور در گردان مقداد در جریان عملیات کربلای ۵ و شهادت حاج «علی جزمانی» فرمانده این گردان پرداخت و با طرح این پرسش که چه عناصر و عواملی باعث شد که افرادی مانند شهید جزمانی با وجود مشکلات خانوادگی و شخصی همچنان ایثارگری کردند، گفت: دانشگاه‌ها و اساتید آنها باید در رساله‌های دکتری به ریشه‌یایی و پیدایش ایجاد این شخصیت‌ها بپردازند تا نقاط مشترک رزمندگان و عوامل شکل‌گیری روحیه جوانان استخراج و این نسخه‌های نجات‌بخش مجدد به جامعه تجویز شود.

وی بصیرت‌افزایی را لازمه برون‌رفت از شرایط کنونی دانست و گفت: اگر با شرایط کنونی با بصیرت برخورد کنیم، شاهد نتایج بسیار شیرینی خواهیم بود، اما اگر ترس از تله جنگ داشته باشیم نتیجه چیزی می‌شود که سوریه تقدیم دشمن شد.

در ادامه این مراسم، توسط سردار سرلشکر «حسین سلامی» فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، سردار سرتیپ بسیجی «بهمن کارگر» رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس، سردار سرتیپ «محمدجعفر اسدی» معاون قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء (ص)، سردار سرتیپ «رمضان شریف» رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، امیر سرتیپ «نبی سهرابی» جانشین رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس، «محمداسماعیل کوثری» نماینده مجلس شورای اسلامی از برگزیدگان برتر حوزه پژوهش در زمینه دفاع مقدس و مقاومت تجلیل به عمل آمد.

 

خبر در حال تکمیل است …

اخبار:

رئیس دانشگاه مطالعات راهبردی دفاعی کشور عمان: ابعاد جنگ تحمیلی ۸ ساله علیه ایران در دانشگاه‌های نظامی عمان مطالعه و تدریس می‌شود

حامد بن احمد بن سعید سکرون در جریان بازدید از موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس با بیان اینکه اطلاعات زیادی درباره گذشته و حال ایران از این موزه دریافت کردم، گفت: ابعاد جنگ تحمیلی ۸ ساله علیه ایران در دانشگاه‌های نظامی عمان مطالعه و تدریس می‌شود.