گفتگوی رادیو گفتگو با سردار ناظر
مدیرعامل موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس با حضور در برنامه گفتگوی اجتماعی رادیو گفتگو، از کارکردهای اجتماعی دفاع مقدس و تاثیر آن در جامعه امروز گفت.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، ظهر امروز دوشنبه 3 مهرماه 1402، سردار محمد قاسم ناظر مدیرعامل موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس با حضور در برنامه گفتگوی اجتماعی رادیو گفتگو از کارکردهای اجتماعی دفاع مقدس و تاثیر آن در جامعه امروز گفت.
سردار ناظر در ابتدا ضمن تبریک هفته دفاع مقدس گفت: حمله ارتش بعث عراق به ایران در سال ۱۳۵۹، واکنش جمعی مردم ایران را در پی داشت که همین امر موجب درهم تنیدگی روابط اجتماعی شد و در قالب این شکل جدید از روابط اجتماعی، با افزایش کارکرد روحیه جمعگرایی و نفی روحیه فردگرایی، شکافهای قومی و مذهبی در ایران دهه ۶۰ کمرنگ شد و عزم ملی برای مقاومت شکل گرفت.
وی در ادامه افزود: جنگ فینفسه مذموم است اما بهعنوان یک تجربه اجباری و تحمیلی، گاه پیامدهایی دارد که میتوان با جهتدهی صحیح این پیامدها، آثار منفی آن را کاهش داد؛ بسته به اینکه جامعه از چنین تجربه تلخی چه بیاموزد و آموختهها را چگونه به کاربرد.
سردار ناظر تصریح کرد: جنگ تحمیلی ما با همه مصائب و مشکلات و ویرانیها، سبب شد در بحبوحه تنگناهای اقتصادی، روانی و اجتماعی، شکل خاصی از روابط اجتماعی شکل بگیرد. این شکل خاص از روابط اجتماعی و هنجارها و ارزشهای ناشی از آن، سرمایه اجتماعی برای ایران در حال جنگ محسوب میشد.
مدیرعامل موزه در ادامه افزود: در زمان جنگ به دلیل موقعیت بحرانی و بسترهای اجتماعی، فرهنگی و مذهبی جامعه ایران و با نفی گرایشهای فردگرایانه و ترویج روحیه جمعگرایی، مراودات اجتماعی دستخوش تغییر شد. این شکل خاص از روابط اجتماعی سبب افزایش انسجام ملی و فرهنگی، تضعیف روحیه قوم مداری و تضادها و شکافهای مذهبی شد و تکتک افراد جامعه را در یک صف واحد در برابر متجاوز قرار داد.
سردار ناظر در پایان تاکید کرد: این جنگ یک واقعه کمنظیر در تاریخ معاصر ایران بود که با نبردها، وقایع و رویدادهای دیگر، هم از نظر وسعت و شدت و هم از لحاظ اشتیاق مردم برای شرکت در جبهههای نبرد تفاوت داشت.مشارکت همهجانبه ایرانیها از تمام اقوام و ادیان، در دفع تجاوز، تعاون و همکاری در کارها، حفظ وحدت ملی در رویارویی با تضادها و تعارضهای داخلی، انتقال بدون چشم داشت تجربهها، دفاع از میهن و کمکهای مالی و جانی برای دفاع؛ از انسجام ملی، روانی و فرهنگی ایرانیان صرفنظر از هر دین و قومی حکایت میکند.